Wenger a fiatalokról és az öregebbekről
2014-04-01 15:19 | Írta: arsenal1995 | Kategória: Interjúk
Az Arsenal 10 fiatal játékosából 8 Arséne Wenger irányítása alatt mutatkozott be az első csapatban. Ez mindent elmond a menedzser nagyon jól megérdemelt hírnevéről a fiatalokkal kapcsolatban.

A legújabb fiatal, aki bemutatkozhatott a felnőttek között, Gedion Zelalem volt. Gedion, aki tulajdonképpen még meg sem született, amikor Arséne az Arsenal menedzsere lett 1996 októberében, Gedion a Coventry City elleni FA-kupa-mérkőzés második félidejében lépett pályára januárban, az Emirates Stadionban. Két nappal a 17. születésnapja előtt, és ezzel ő lett az Arsenal lefiatalabb játékosa, aki szerepelt az FA-kupában.

Az Arsenal Magazine-nak adott exkluzív interjújában Arséne elárulta, mit keres egy fiatalban - és a másik végletet nézve - milyen adottságokkal kell rendelkeznie egy öreg játékosnak, hogy meghatározó szerepet tölthessen be a Premier League-ben.

De először kezdjük azzal, mire van szüksége Gedionnak, hogy ilyen fiatal korban a felnőtt csapat tagja lehessen.

"A legtöbb esetben kiváló képességekkel kell rendelkezniük, hogy az ember leüljön és úgy döntsön, hogy játszatja." - mondta Arséne. "Elég bátornak kell lenni ahhoz, hogy valaki egy ilyen fiatal játékost berakjon a felnőtt csapatba, de ezt csak akkor vállalja fel az ember, ha tudja, hogy van benne valami különleges. Természetesen amikor a 16-17 évesekre gondolunk, akkor nem a fizikális felépítésüket nézzük, hanem a tehetségüket és a technikájukat."

"Cesc Fabregas például nagyon jól látott a pályán, így nagyszerű passzokkal tudta segíteni a társait. Ezért gondoltam úgy, hogy nagyon tehetséges támadó, és ez győzött meg. A védekező játékosok ebben a korban még nem elég érettek, mert tapasztalatra van szükségük, jobban kell olvasniuk a játékot és ismerni kell az ellenfeleket. A támadójátéknál inkább az egyéni teljesítményen van a hangsúly, ezért adhatunk ezeknek a tehetségeknek lehetőséget ilyen fiatalon."

Ez biztosan ismerősen cseng néhány játékosnak, aki 16-17 éves korában tört be az Arsenal felnőtt csapatába, így például Theo Walcottnak és Jack Wilshere-nek, a jelenlegiek közül pedig Serge Gnabrynak. Arséne hozzátette azt, hogy a klubnak ehhez tudatosan segíteni kell a fiatalokat.

"Ez egyike a klubunk értékeinek" - magyarázta a menedzser. "Nagyon sikeresek akarunk lenni anélkül, hogy megtagadnánk a lehetőséget a fiatalok elől. Én ápolni akarom a klub hagyományait, és fejleszteni szeretném a klub szellemiségét, ami miatt a fiatalok elköteleződnek hozzánk. Ők úgy gondolják, hogy ez a klub adott nekik először lehetőséget, ezért nekik is kell valamit visszafelé adni. Ennek mindkét irányban működnie kell."

Természetesen a feltörekvő tehetségek nem vehetik el a helyet a kreatív játékosoktól. Az Arsenal jelenlegi első számú kapusa, Wojciech Szczesny az Old Traffordon, a Manchester United otthonában mutatkozott be először a csapatban, 20 éves korában. Jelenleg 23 éves, és már több mint 100 bajnoki pályára lépése van, bizonyítva azt, hogy a fiatal és tapasztalatlan játékosok nem ugyanazt a kategóriát képviselik.

Arséne ezzel egyetért: "Wojciech kivételes tehetség volt, és nagyon korán bevetettem a mélyvízbe, ezért olyan magasságokba ért, amibe nem sok másik kapus, hiszen már elég nagy tapasztalata van. Olykor kételkedtek benne, mert korábban kapott lehetőséget, mint amire sokan számítottak. Ezért úgy gondolom, hogy most már nem tehetségként, hanem egy igazi kapusként kell kezelnünk őt. Ez a mentális erejének és a kivételes tehetségének is köszönhető."

Nem kérdés, hogy egy menedzsernek bátornak kell lennie ahhoz, hogy bevessen egy tapasztalatlan fiatalt, főleg most, hogy ilyen sok forog kockán a modern futballban, és nem sok idő van beleszokni a szakmába. De Arséne azzal viszont nem ért egyet, hogy a játékosnak bátornak kell lennie, inkább meg kell tanulnia bízni a képességeiben, és nem szabad figyelni a kritikákra.

"Ez egy nagy mentális erőpróba a játékosoknak, mert így megláthatjuk, hogyan kezelik a stresszt, hogyan tudnak megbirkózni a nyomással és mennyire vannak a csapat hasznára egy sokat követelő környezetben. Ezeket a képességeket csak akkor ismerhetjük meg, ha egy játékos játszik."

"Természetesen ez egy olyan korai teszt, amit nem mindenki teljesít elsőre. Egyesek elbuknak, de az erősek azt érzik, hogy ide tartoznak. Nem mindenki lepődik meg, ha lehetőséget kap. Tulajdonképpen inkább azon lepődnek meg, ha nem kapnak lehetőséget elég korán. Ezért amikor lehetőséget kapnak, úgy gondolják, hogy végre felfigyelt rám a menedzser, most akkor megmutathatom, milyen jó vagyok valójában."

Ugyanakkor nem számít, milyen jók ezek a fiatal játékosok, hiszen irányításra van szükségük, hogy beteljesíthessék a hozzájuk fűzött reményeket, és nagyon sokat tanulhatnak az öregebbektől az öltözőben. Mivel az Arsenalnak most már van több 21 év alatt több fiatal kezdő játékosa, több 30 éven felül labdarúgó is van a csapatban, akik nagyon fontosak a pályán.

Tomas Rosicky és Bacary Sagna két ilyen játékos, és Arséne elárulta, hogy az idősebb játékosok nagyon fontosak a modern futballban, ezért változtatott azon az elvén, hogy nem ad 31 éves játékosnak új szerződést.

"A labdarúgás megváltozott" - mondta. "Most már nagyobb szükség van a tapasztalatra. Úgy gondolom, hogy most már minden játékos nagyon felkészült, többet bír, mert jobban odafigyel az egészségére. Az orvosi körülmények is jobbak, mint 10-15 éve, és a sérülések egyedi kezelése is jobb lett."

"Ezért úgy gondolom, hogy ma mindenki tovább bírja, mert felkészültebb." A menedzser hozzátette, hogy ez a jövőben is fennmaradhat, és ezért az átlagéletkor is emelkedni fog a Premier League-ben. "Igen, egy kicsit emelkedhet, mert a játékosok fiatal koruktól kezdve felkészültebbek. A testük tovább bírja."

"Úgy gondolom, hogy több játékos karrierje hosszabb lesz. Egy védőnek mindig könnyebb volt hosszabb karriert befutni, de ma már például Rosicky is játszik, aki 1980-as születésű és még mindig nagyon éles és gyors. Hogy miért? Mert nagyon odafigyel a testére, jobban mint korábban."

Tomas egy jó példa arra a játékosra, aki kivételes tehetségként tört be a Bundesligába 20 éves korában, és 15 évvel később még mindig játszik.

Arséne úgy gondolja, hogy még a jó 20 éves játékosoknak sincs meg a megfelelő hozzállásuk, ezért nem sok esélyük van, hogy 30 éves koruk után is az élvonalban játszhassanak.

"Ha valaki 20 éves, alapvetően azt gondolja, hogy ő elpusztíthatatlan, ezért kevésbe profi" - mondta az edző. "Kevésbé figyel oda az előkészületekre, mert úgy gondolja, hogy erős és gyorsan regenerálódik. Általában ahogyan idősödik az ember, egyre tudatosabbá válik, egyre inkább felismeri, hogy nagyon sok múlik a testén, ezért jobban odafigyel rá."

"Mi mindannyian imádjuk a futballt, és minél tovább játszhatunk, annál boldogabbak vagyunk. Az ember érzi, hogy ketyeg az idő, amikor betölti a harmincat. Ekkor már azt gondolja, hogy most már meg kell küzdenie minden egyes szezonért, és általában akik ezt megteszik, hosszabb karriert futnak be. Akik nem elég profik ehhez, korábban fejezik be a pályafutásukat."

"Ez egész elképesztő, mert a labdarúgás olyan, mint egy gyorsvonat evolúciós szempontból, és ez a játékosokat alkalmazkodásra készteti" - folytatta. "Egyesek kezelni tudják ezt, mások pedig nem. Akik nem tudnak ezzel megbirkózni, azok ottmaradnak az állomáson és a vonat nélkülük megy tovább. Olyan időszakban vagyunk, ahol az utóbbi 5-6 évben fizikailag hatalmasat fejlődtek a játékosok."

"Amikor az evolúció bejön a képbe, az mindig alkalmazkodásra készteti a játékosokat, hogy megtalálják a válaszokat az új kérdésekre. A válasz a jobb fizikai képességekre természetesen a jobb technikai felkészültség, mert a nagyobb nyomásra jobb felkészültséggel kell válaszolni. Ez emeli a játék színvonalát - de nem mindenki képes tartani a lépést. Ezért van az, hogy sokan itthagyják a Premier League-et vagy az élvonalat, mert már túl gyors nekik ez a bizonyos vonat."

Az Arsenal felnőtt csapatának átlagéletkora az idei szezonban nagyjából 26 év, amelyben 17-től 33 éves korig vannak játékosok. Arséne úgy gondolja, hogy az optimális átlagéletkor 23 és 30 között van a Premier League-ben: "Azt mondanám, hogy a játékosok ebben az időszakban a leghatékonyabbak. Négy-öt év kell ahhoz, hogy igazán betanuljon valaki a szakmánkba, ne vegye fel az ostoba kijelentéseket és jó teljesítményt nyújtson áltagban. Aztán amikor valaki eléri a 30 éves kort, a test néha már nem képes olyan jó teljesítményre, ezért ez a legjobb kor (23 és 30 év között)."

"Amint már elmondtam, nagyon érdekes, hogy a csapatokban vannak 32, 33 és 34 éves játékosok is. Ők nagyon jól kezelni tudják a helyzeteket a pályán, jó a hozzáállásuk és a védők jobban olvassák a játékot. Mentális téren jobban bírják a nyomást. Hogy meglegyen az egyensúly, szükség van rájuk is egy jó csapatnak."

A maga 64 évével Arséne a legidősebb menedzser a Premier League-ben, míg a legfiatalabb a 40 éves Roberto Martinez.

Tehát Arséne mit gondol a menedzserek körében az életkorról? Szerinte nőni vagy csökkeni fog az átlagéletkor a menedzserek körében a Premier League-ben?

"Talán nagyobb lesz az átlagéletkor, nem tudom" - mondta a francia, aki 46 éves volt, amikor átvette az Arsenal irányítását. "De a nagy kluboknál nagyon nagy a nyomás, és ezért meg kell tanulni kezelni ezt. Nagyon nehéz ez. Ebben nem látok semmilyen trendet. Az biztos, hogy a nagy klubok nagyon sokat fektetnek be, ezért nem neveznek ki tapasztalatlan menedzsereket, akik esetleg nem tudják kezelni a sztárokat. Ez néha kicsit hendikep a fiatal menedzsereknek."

"Majd meglátjuk, mit hoz a jövő - de az biztos, hogy a jelenlegi menedzsereknek több információ áll a rendelkezésükre, mint korábban. Ma többet lehet tudni egy játékosról, mint 10 évvel ezelőtt. Tudni lehet, mennyit futnak egy mérkőzésen, mennyi a pulzusuk, mit esznek - ez mindig objektív információ. A tapasztalat segít kiválasztani a fontos dolgokat."

"Úgy gondolom, hogy a modern menedzsereknek kompromisszumokat kell kötniük, hogy mire figyelnek oda ezek közül, miket tartanak fontosnak, ebből pedig tapasztalattal és megfigyeléssel lehet jó döntéseket hozni. Úgy gondolom, hogy ezzel kell szembenézniük a menedzsereknek mostanában."

Forrás: Arsenal.com

HIRDETÉSEK:  
- Médiaajánlat -
HOZZÁSZÓLÁSOK:
 
Profil
Üzenet
Scared24 véleménye:
2014-04-03 12:18
Snake is volt első a góllövőlistán, a francia bajnokságban :)
 
Profil
Üzenet
lesliek72 véleménye:
2014-04-03 11:58
Ő a sztár csatár, vezeti a Bundesliga gollövő listáját!:-)
 
Profil
Üzenet
lesliek72 véleménye:
2014-04-02 21:23
Itt a megmentőnk csatár poszton. [link]
 
Profil
Üzenet
szasza86 véleménye:
2014-04-02 17:59
Most megint azt a belga gyereket hozták velünk szóba akit télen is. Vmi Macsu Picsu vagy ki:D Kemény. 15ért adnák mi benyomunk 8at érte:DDD Imádom! A barsza meg IJB! Remélem nem húzzák ki magukat belőle.
 
Profil
Üzenet
fifa11 véleménye:
2014-04-02 17:09
kiralysanyi: Micsoda gyöngyszemek vannak azon a listán... Élen Bendővel és Sumákkal.
 
Profil
Üzenet
8Arteta8 véleménye:
2014-04-02 15:13
Fél órát játszott Jay Simpson, de nagyon gyenge volt. A Buriram már 2-0-ra elment, de hála Yamashitának 2-2 lett a meccs!:) Értékes pont lehet még ez a továbbjutáshoz.

Véleményed van? Oszd meg a többiekkel! (31 felhasználó már megtette)

Belépés
NÉV:
JELSZÓ:
 Jegyezzen meg:


Meccs center
:: Előző mérkőzés
  - -  
Boreham Wood vs Arsenal
Meadow Park, 2018/07/14, 16:00, Barátságos mérkőzés
Gól: 7', 9', 17', Aubameyang, 35' Nelson, 39' Lacazette, 53' Nketiah, 71' Reine Adelaide, 79' Mkhitaryan
:: Következő meccs
:: Streamek
Streamek később...


Vélemény, Blog BLOG IRÁSOK
Csoportkörök utolsó fordulója következik, a tét pedig a csoportelsőség megszerzése.
2016-12-06 19:02 | pIeTRo

Premier League Tabella Teljes lista
H
#
Csapat
M
+ / -
P
1.
Arsenal
0
0-0
0
2.
Bournemouth
0
0-0
0
3.
Brighton and Hove Albion
0
0-0
0
4.
Burnley
0
0-0
0
5.
Chelsea
0
0-0
0
6.
Crystal Palace
0
0-0
0
7.
Everton
0
0-0
0

Menetrend Teljes lista
:: Következő mérkőzések
:: Előző mérkőzések
Huddersfield
PL / Smith's. S / 0:1
Leicester
PL / King Power / 3:1
Burnley
PL / Emirates / 5:0
Alt.Madrid
EL / Metropolitano / 1:0

Házi Góllövőlista Premier League
- - - -
- - - -

Arsenal Gól Statisztika (Premier League - 0. hét)
Rúgott gól - 0   Kapott gól - 0
0 0' - 15' 0
0 15' - 30' 0
0 30' - 45' 0
0 45' - 60' 0
0 60' - 75' 0
0 75' - 90' 0
Rúgott gólátlag : 0,0 gól / m. Kapott gólátlag: 0,0 gól / m.

   
       
PARTNEREK
liverpool-fc.hu
 
-
 
STATISZTIKA
Regisztrált felhasználók: 5897
Hirek száma: 10827
Blog írások: 185
Összes hozzászólás: 353692
Top kommentelő: szasza86 ( 6606 )
Online Regisztrált: 0
Vendég: 32
Eddigi rekord: 2423
Hirdetés: Chelsea ajándéktárgyak - MU ajándékok - Liverpool webáruház - Barcelona ajándéktárgyak
Copyright © FC-Arsenal.hu 2005 - 2015 - Légy naprakész! A legfrissebb infók RSS-ben! - Főoldal - Tippjáték - Gunners TV - Sitemap - Created by: BeZi Design